Udvaranje i status veze:,,A la Kromanjon,,

Udvaranje. Predivan oblik ljudske interakcije ispunjen najtananijim emocijama. Divljenje biću koje u vama uzburkalo uzdisaje i zarumenelo vam obraze. Čini vam se da anđeli pevaju, da savršenije biće niste sreli i da je to apsolutni smisao života. Da se ne lažemo, svi bar malo ispadnu iz realnosti ovom prilikom. Onda zatvoriš zbirku ljubavne poezije, pa se osvrneš oko sebe. U društvu u kom kad se osmehneš automatski znači da si spreman da se skineš, dođe ti da ljubavne pesme zameniš toljagom u tašni.

Prvo pravilo ovog udvaranja je da se morate Vi dopasti nekom. Logika. Ali, ako ste očekivali pevanje pod balkonom moraću da vas razočaram. Kod nas to izgleda ovako.

On i ona. A neretko i oni.

On, stariji:

Jedino ogledalo koje je ikada ugledao je desktop njegovog računara. Eventualno neki retrovizor gde mu se vidi samo sneni pogled večitog zavodnika. Ostatka nije svestan.  Apsolutno nema predstavu kako zapravo izgleda. Ovde nije važno da mora da odgovara nametnutim standardima ali bi bilo lepo da prihvata i činjenicu da nije baš Mister Univerzum. Ovo je važno upravo zbog kriterijuma koje postavlja. Jer on ne vidi svoj odraz ali je itekako napravio bar deset foldera sa perfektno izvajanim ženama u pregršt poza. I posto sad zna da je to ono što zaslužuje neće pristati ni na šta manje. Pošto ne vidi sebe to dovodi do apsurda u kom krajnje nametljivo čak i agresivno pokušava da ubedi odabranu da se njene mlade godinice slažu sa njegovom već možda požutelom krštenicom, da njen brižljivo negovan struk prosto je idiličan sa njegovim pivskim stomakom i da, naravno od nje očekuje da mu radi nešto što je do sad mogao samo da vidi u onim visoko umnim scenarijima jeftinih porno filmova. Ona treba da bude sretna što je izabrao baš nju “medj hiljadu žena”. Pošto je on njen spasioc i smisao života ona treba da padne u nesvest, ostavi dečka, muža, porodicu, školu, planetu i potrči u njegov zagrljaj. Apsolutno je neverovatno da oni krajnje smelo šalju poruke, slike svojih -zmijskih- delova tela i jedino što umeju da sklepaju kao romantičnu prozu je : ,,Da li bi se….,,. I posle naravno odbijanja dodaju frazu: ,,A što?,,. To je kategorija kojoj kažeš: “Bjaži” i ona se opet dovuče. Kad kažeš krajnje izrevoltiran “odj….” onda hoće da se biju. Kad ih blokiraš stvaraš u njima porive za pravljenjem novih profila. Neverovatan spoj od sigurnosti u svoju savršenost, preko “molim te daj mi” , do “sad ću da te spakujem u gepek”. Ako i uspete da se otresete ovog tipa udvarača koga niste ni tražili, onda budite sigurni da ćete biti predmet priča koje imaju samo dva radna naslova. Prvi je: “Al sam je….pa sam je šutnuo”. Drugi : “Kurvetina obična …e a znaš kaka je ne bi to ni štapom pipao”. Sa ovakvim ponašanjem i stavom zapravo neće pipati dugo ništa sem eventualno samog sebe. A i to je diskutabilno. Jer u većini slučajeva treba to što bi pipao, pronaći. Ova persona non grata ne poklanja srce nijednoj kojoj se godište ne uklapa u njegov radni staž barem. Mnoge su se srele sa tipovima ove vrste koji uredno nakon šut karte gledaju na sve moguće načine da Vašem novopečenom izabraniku objasne ko ste vi. I ako ste imale taj peh da negde i probate greškom ovakvu personu očekujte da će detalje svakog santimetra podeliti sa celim svetom. Javno. I isto tako javno da očekuju da to vidite i padnete im ponovo u zagrljaj. Da bi mogli opet da urade isto. Dopune svoj materijal ljubavnika sa preporukom. Preporukom za neku ustanovu recimo, iz mog ugla gledano.

On, mlađi:

Sem predstavnika krilatice da bez starca nema udarca ova grupa ima i podmladak. Poletni niži razredi smatraju da su njihove drugarice iz odeljenja ili ulice apsolutno neprihvatljive da ispune očekivanja njihovih apolonskih tela sa pogrbljenim ramenima i da izdrže lepotu njihovih likova sa tri tek rascvetale dlake na bradi i otprilike omanji model geografske karte pejzaža bubuljica na čelu. Oni su gejmeri , što je verovatno san svake devojke. Da po ceo dan gleda kako se u virtuelnom svetu njen dragi krvavo bori i pobeđuje intergalaktičke agresore. To je zasigurno slika u kojoj ona sebe vidi kao lepu devu koja sa troje dece u naručju ispraća njegov kosmički brod jer ide u bitku za osnovne životne potrepštine. Najveća ljubavna izjava je što je baš nju zvao prvu da joj kaže da je prešao na sledeći nivo. Sledeći nivo igrice možda, stupnja razvoja teško. Zanimljivo je da imaju iste standarde pri odabiru partnerki. I  da se služe istim hejtovanjem kad budu odbijeni. S tim da ovaj tehnički napredniji podmladak uglavnom hakuje profil.
Stariji će da šalje opscene slike uglavnom tuđih organa jer njegov je verovatno previše da spoznate odmah, jer pazi da se preterano ne potresete. Nažalost za viđenje originalnog organa će vam stvarno trebati psihofizička priprema. Posprdno, naravno. Dok će mlađi da kači slike po društvenim mrežama da ceo svet vidi šta je on dobio u posed. Pritom ne pričam o njenom licu već nekim drugim delovima tela. Naravno ni jedan ni drugi ne pridržavaju stolice niti kapute. Ne umeju da osmisle sastanak niti imaju sa vama o čemu da razgovaraju. Zajedničko im je i to da im služite za ono za šta im u proseku treba dva minuta. Starijem samo jednom mesečno, a mlađem jedno sto puta na dan, shodno godinama. Ali dva minuta, takodje shodno godinama. Interesantno je što i jedni i drugi više vole da im ona to obavi sama. Stariji zato što mu je fizički mrsko da se upinje a mlađi jer zapravo nema pojma šta bi trebalo da radi. Tako da obojica baš obećavaju da se u jednom momentu osećate kao žena nad ženama, ali u španskoj seriji koju pratite. Imaju toliko toga zajedničkog. I jedan i drugi će o tome pričati danima. I svima. Sasvim je nebitno da li se to desilo ili nije. I jednom i drugom ona ce služiti da prinosi od škembića do sendviča i da bude odložena na policu kad mu dosadi. Jer starijem nije jasno da mlađa ne popravlja potenciju samim tim što je mlađa a mlađem da je prilično mrsko da u sred bezbrojnih partija mora nekad progovoriti i sa njom. One su krive jer nisu ispunile njihova očekivanja koja zapravo samo oni znaju koja su. Ako uopšte dozvole sebi da budu deo ove priče. To je kategorija u kojoj oni ne razmatraju o svadbi i deci, jer ima toliko bitnijih stvari. Vi ste ionako samo posed. I koga briga što vam prolazi život. Pritom ako dozvolite sebi da budite deo ovoga budite sigurne da oni neće ni primetiti da ste nestale. A nećete ni vi da su oni ostavili vas. Jer šta ima to da vam javljaju. Izuzetno perspektivna kategorija.

Ona, starija:

Ista meta isto odstojanje. Ona ima bar tri stomaka. Ali je to ne sprečava da se slika u negližeima. Mogu samo da zamislim neizmernu pohotu koju oseti mladić koji otvori sliku gde je vremešna zavodnica u kineskom halteru i to je sve lepo uklopila sa papučama sa pijace i čarapama na štrafte dok se u pozadini na Smederevcu suše gaće koje bi komotno mogle biti neka omanja zavesa i koje neretko pripadaju njenom mužu. One takođe ne prezaju od navaljivanja. Nude usluge iz bogatog iskustva. I to im je glavni adut da neko mlado čeljade poklekne i priušti sebi direktan transfer u rajske dveri. Jedina razlika izmedju njega starijeg i nje starije je što ona pri odbijanju ne ide agresijom tipa: razbiću te. Ali, se služi drugom tehnikom. A to je proganjanje. Iskakaće svuda, pretiće samoubistvom, i potrudiće se da naruži javno svaku iole mlađu koja vam je recimo samo čestitala rođendan na vremenskoj liniji. One su ljudski krpelji koje u vama vide eliksir mladosti i to svakako neće prihvatiti da ispuste.

Ona, mlađa:

Ovo je podmladak dotičnih koji verovali ili ne sa mukom ulazi u prostoriju jer je prvo neophodno da ugura Ego. Ona naslagama šminke prikriva činjenicu da ima premalo godinica. Ona ne prihvata dečake iz svog okruženja jer su nezreli. Za šta nezreli, to je pitanje? Ona juri starije jer je to izvor ljubavi. Oni su zreliji, imaju posao, ne igraju igrice, govore joj da je lepa. Taj neki na ivici krivičnog zakona apsolutno uživa u nečem drugom daleko od njenog uverenja da će se zapravo oduševljavati kolekcijom njenih lutaka, njenim tinejdžerskim izlivima a još manje njenim preglasnim i arlakastim drugaricama. Iako joj se još uvek nisu razvile mlečne žlezde ona je uredno okačila bar pedeset slika istih. Jer njena lepota nema granice. I sve se one rukovode parolom da mogu da pruže više nego neka druga. Šta to? Zavijaš sarmu? Umeš oprati prozor? Negovaćeš mu mamu kad ostari? Bićeš mu stub kuće? Sigurna sam da ne razumeju ni čime se bavi dotični. Bitno je da imaju za kafić. Dok njihovi vršnjaci bleje po parkovima jer takve su im novčane mogućnosti.

Nažalost ova kategorija raste. Ne emotivna uplitanja gde jedni u drugima ili traže da ispune svoje nedostatke ili da svojim ulovima natrljaju nos drugima. Pošto tu nema emocija vec samo lova i ribolova ova užasna kategorija preti da potpuno zaseni onaj osnovni vid udvaranja. A to je da vam se neko dopao i da ste se nekom dopali. Ne da ste u nekom videli svoj interes. Bod u gostima, što bi rekli. Kad bi se sretali međusobno mogli bi da im oformimo neki karantin na nekoj livadi. Nažalost oni često prevare poneku zalutalu dušu koja veruje u ljubav pa posle njih taj neko potpuno iskrivi sliku o sledećoj potencijalnoj osobi koja bi naišla u njihov ljubavni život. Znači sem što im je ponašanje skaradno prave i posledice na koje nemaju pravo.

Nasuprot njima su krajnje emotivni likovi. Na ovoj skali od totalno operisanih od emocija do onih koji emocije dišu umesto kiseonika je plejada raznih kategorija. Ali, ako ste se sad uhvatili za onu istu zbirku poezije sa početka teksta misleći da sad pričamo o predivnim pesničkim dušama, moraću da vas razočaram. Ni ovi nemaju granicu.

On, stariji:

On vas sluša, pamti vaše važne datume, pazljivo je spoznao svaki vaš dan na poslu, u školi, u društvu. Zna imena vaših drugarica, neretko vas čoporativno vodi na kolače. Šalje cveće, piše pesme, neočekivano se pojavljuje, uvek nudi prevoz. Sekira se u dva ujutru kako vam je vaša bolešljiva kornjača. I neće spomenuti sex bar prvih 28 sastanaka jer je to ogavno. Govoriće vam da mora biti spreman kao i vi, do te mere dok same ne skočite na njega. Izgleda, kreće se i govori kao da je ispao iz društva mrtvih pesnika. On sneno gleda u oblake, uzdiše dok vam se zagleda u oči. Vi ste apsolutna boginja. To što je pažljivo pregledao dvesta slika što ste islikale jutros nije zapravo odraz njegove potpune pažnje vama. Nego sebi. Čestitam, upravo ste otvorile vrata uhodi, progonitelju. To što sve vidi i isprati i što se uvek nudi da bude tu je zapravo razlog da sve upamti. Znate kako ćete ih prepoznati? Tek kad bude kasno. Ubrzo će mu smetati vaši drugovi, zatim porodica, pravice tužne izraze lica kao štene a zatim odlaziti povređeni, da bi ste trčali za njima. Ono što su pažljivim radom stvorili je to da se ona rasplače po sistemu “šta sam sad uradila on je taaaaako dobar, ja sam kriva”. Kad dobije apsolutnu kontrolu nad vama i kad postane centar vašeg sveta suviše je kasno da ukapirate da od priče da ste vi njegov centar sveta i njegova muza nema ništa. Ako vam i dojadi u jednom trenutku da vam diše zavrat i da izjave “mogu li da te povezem sa žurke, ne smeta mi doći ću, želim sigurna da stigneš kući” …zameni sa….”dovezao sam te, čekam te ispred, i zovem na svaka tri minuta”….onda očekujte veliki problem. Oni se pretvaraju u agresivne ludake. Kad ih ostavite očekujte da će vas zvati danonoćno, upadati vam na posao ili u školu, na društvene događaje. Ne samo to, koristiće taj upad da pričaju najogavnije stvari o vama. Jer znaju ih. Sećate se pažljivog tumačenja svake fotke? Ono što ne znaju dodaće, nafilovati. I nimalo vam neće biti prijatno kad budete sedeli na kafi sa nekim drugim a on sa susednog stola bude dobacivao “opaaaa jel to novi eba….”. Ni traga od onog preemotivnog čoveka koji je morao da sedne i dođe do daha jer je upravo ugledao prvi prolećni cvetak.

On, mlađi:

Takođe insistira na kontroli. I posedovanju. Isto se plaši gubljenja i poraza i grčevito steže osobu koju planira da makar silom zadrži celog života. Ponašanje je identično. S tim da mladji jos uvek možda nema finansijsku potporu ili auto ali će vam uredno visiti pod prozorom samo da bi vam bio na usluzi. Ono što ih jedino razlikuje je što starijem treba više vremena da se pokaže, jer svojim ugađanjem iz iskustva i pažljivog posmatranja on negde odlaže u vašim očima to otkrovenje. Dok mlađi nestrpljivo vrlo brzo pokaze svoje lice. Znači, “nema drugova, briši profile sa društvenih mreža, možeš da viđaš samo mamu i babu, po ceo dan smo zajedno”. “Snimaj se dok spavaš, javljaj mi se na tri minuta”. Poznato? Kad konačno odlepite od svega toga ostaje vam da izdržite isti scenario. Agresivni upadi i ispadi, i deljenje vaših najsakrivenijih tajni po svim društvenim mrežama. Komentari, prozivke i epiteti. U ovoj kategoriji nadrljaju one koje se raspamete konačno pronađenim emotivnim čovekom koji ume da ih sluša. Pamet u glavu, sve što je preterano govori da nešto nije u redu. Takođe, u ovoj kategoriji mlađih vrlo je moguće da ćete upoznati jos jednu podkatgoriju, nekog ko se kune da mu je dosta klinki. Da je zreliji od svoje generacije i spreman na nešto ozbiljno, a sam će se ponašati kao klinac. I ako dođete u situaciju da dopustite sve to, očekujte da mu je svejedno tokom odnosa da li će te se rasploditi jer to je na vama da rešite. U vašem životu ima mesta samo za njega. A u njegovom za ono što on hoće. I čim sredite tu malu nevolju za koju on smatra da je samo parče mesa eto ga nazad da vam tepa kako ste jedina koju želi. To traje sve dok ga mama opet ne pozove. Ili ga ne pozove aktuelna devojka koja ima veću perspektivu, što novčano, što da se više sviđa toj istoj mami. Prepoznatljivi su po izjavama tipa: “…Ti me jedina razumeš, koliko si samo divnija od moje žene koja me zlostavlja, jedino pred tobom plačem, sad bi umro da odeš, obećaj da ćemo zauvek biti zajedno, šta misliš o umiranju na isti dan kad ostarimo, ajde da ceo život samo pevamo… ” . Obećavanje kula i gradova dok ne naiđe nešto što smatraju nevoljom. Jaki na rečima kad vas uzdižu, a još lakši na delima kad se spašavaju. Ili vas upropaštavaju. I jedni i drugi iz ove kategorije preemotivaca nisu baš najčistiji u glavi.

Ona, starija:

Stalno je pod pritiskom svog mlađeg partnera. Šta će reći mama? Da li će je zameniti neka mladja? Šta drugovi misle o tome? Trudi se da ulaže u sebe, neretko podetinji pored njega. Ili pak pokušava da izuči sve na temu tih nauka koje on izučava, što rezultira da ispada snobovski smešna pred prijateljima. Tipa ako je on slikar i ona je sada slikar. Pristaje da je ne vodi sa sobom, ili da ne upozna njegovu porodicu. Pristaje da se krije ranom zorom, iskrada iz stana. Sređuje se satima za njega pa odplače kad se on ne pojavi, jer Bože moj ima nepredviđen fudbal. Ova kategorija se odnosi na drastičnu razliku u godinama. Kad shvate da su izigrane kao tetke koje su samo eto trebale da ih nauče nečemu novom, što će oni da sprovode na mnogo mlađim izabranicama ne retko u isto vreme, e, onda polude. Prave skandale. A dešavalo se i da zakucaju roditeljima na vrata sa pričom da sad ne znaju šta će sa detetom. Koga najčešće nema. Ako ne mogu da ga zadrže onda će mu uništiti život. I naravno bar jednom teatralno poslati poruku da će se ubiti. I pregršt poruka da bivši vrati sav novac uložen u njega, za dopune, kladionice, garderobu i hobije. Zaboravlja da je sama finansirala sopstvenu propast.

Ona, mlađa:

Ona opseda profile, vrišti satima preko telefona sa drugaricama kome sve treba slomiti vrat jer se zaboga neka tamo javila u komentaru. One će često da prave sačekuše na terenu. One će satima pisati romane u porukama i neće prihvatiti da neko tek tako olako na to napiše samo “ok”. One misle da sad imaju nekoga za ceo život i apsolutno će vas ubeđivati da je on drugačiji. Sa pojavom prvih mana koje im se ne dopadnu nasilno prisiljavaju nesretnika da to promeni. Nema više drugarica, javljanje na pet minuta, slike samo one koje ona odabere mogu javno, a dešavalo se da teraju svog izabranika da istetovira njihovo ime, ili pak nosi dan i noć majicu sa njihovim likom. One naglašavaju da je to njihov čovek. I spremne su da mesecima posle ostavljanja haraju društvenim mrežama, hejtuju, i ono što im je omiljeno – objašnjavaju novopečenim izabranicama sa kakvim su ološem.

I u ovoj preteranoj kategoriji imamo posledice. Ako neko ko ima potrebu za ljubavlju nasedne na ove trikove doživi da bude izigran. To ostavlja posledice da osoba koja je stradala, svakog sledećeg partnera tumači kao feničansko pismo. Da nema više poverenja i da čak i iskrenu poruku punu nežnosti čita kao poziv na linč. I za njih treba jedna livada. Pa da se ti ne emotivni i oni preterano emotivni iz ličnih interesa lepo upoznaju i ostave ostatak sveta na miru. Da verujem u ljubav, nežnost, kavaljerske postupke. Ali nažalost i ovi se infiltriraju u društvo i teško ih prepoznate dok ne bude kasno.

Zašto “A la Kromanjon”? Zato što od potpuno ne emotivnih do preterano emotivnih vidimo ponašanje pećinskog čoveka. Sistem- toljaga u glavu. Zato što je bitno zadovoljiti svoje nagone. Nije važno što druga strana ima od svojih potreba. Na vremenskoj liniji između ovih drastičnih krajnosti postoji čitav niz podkategorija koje svakodnevno srećemo. Ali ove dve su Alfa i Omega. I ove dve su najopasnije, po zdrav razum a i po samu glavu na ramenima, ponekad.

U to ime dobile su značajan prostor u ovom tekstu. U prilogu ostavljam kratak pregled ostalih koji je nastao pažljivim izučavanjem i posmatranjem moje drage Jelene I. i mene, a u neverici da nešto tako ipak hoda ovom planetarnom površinom i kao pokazatelj da još uvek ima onih koji čine dane sunčanim.

Naslov podbloga: “Pazi sad, gledaj vamo i uči”  -Tipologija chatera i ostalih udvarača putem svih mreža i javnih ispada.

1. OČAJNICI – tu su u potrazi za bilo kojom osobom koja bi im posvetila malo pažnje, pa ako to ne dobiju posle milion pokušaja i odbijenica, pokušavaju javnim bljuvanjem da ih ocrne i tako zadovolje svoju bolesnu sujetu.

2. FRUSTRIRANI -e, ovi dođu da nam bukvalno pokvare dan i noć i sve živo, jer Bože moj, u privatnom životu su nule, neuspešni u svim pravcima, pa im naša pričaonica što uživo što u mesingeru dođe kao džak za udaranje…”opleti Mile na sve što se miče” (ovom prigodom se izvinjavamo dotičnim osobama što su nesavršeni u svojoj glavi)

3. POPULARNI – ovo je sindrom Tijane Ajfon, selfi slike guze i dekolte-a, ” vidi šta ja imam al ne smeš da pipaš”,  pa kuku lele kad im pišu privatno ili im se obraćaju javno, “koji manijaci, sexopate i ludaci …jao mama gde ja dođoh”, a onda okači još jedno dvesta takvih slika i opet se izčuđava.

4.DUHOVITI– oni koji uvek imaju nesto smešno da izjave, priču, anegdotu, buljuk smešnih klipova i pesmica i uvek su tu za šalu, dovoljno brzog uma da se nadovežu na bilo koju temu, bez da se služe ličnim pornografskim sadržajem da bi zadržali pažnju, dovoljno stabilni u glavi da se sprdaju na sopstveni račun, smatram ih inteligentnim osobama. I hvala im što postoje.

5.VREMEŠNI GOSPODIN– e, ovaj tip je zanimljiv po tome što uprkos svojim godinama, još u njima ima mladalačkog duha i vrckavosti, vaspitani i pravi džentlmeni koji uz kafu ponude i ružu. Ne sedam ari i amaterski pornić. Respect.

6.SEX MANIJACI– “Šta imaš na sebi, da li bi ovo ili ono”, šalju slike svog polnog organa … valjda nisu videli natpis “društvena mreža” ili “skup društva na prigodnoj svečanosti”. Znači, za druženje i eventualno upoznavanje, a ne nisko budžetni katalog golišavih dama ili pak rasterivanja svega ženskog ili muškog što je do malopre bilo u prostoriji. (obično ostanu praznih šaka, pa moraju da povuku ručnu…hm…ručno)

7.ALAPAČE– e, ovo su čateri koji sve znaju o svakom , koji i kad spavaju , ostave pričaonicu upaljenom , ne daj Bože da propuste neko “važno pisuvanje” a onda se to prenosi u stilu “rekla ovo ono” ili , “jel`te,  kaz`o onaj ovo ono”, poseban gušt je da olajavaju one koji nisu tu, u smislu “kokoška na kraju snela 36 u boji”…Oni uvek imaju komentar u svim grupama. I da, to su oni koji će na javnom skupu svima da objasne kako se bilo šta zapravo radi, i što bi trebalo najmanje da zanima ljude, umesto svojih doživljaja zabavljaće društvo tuđim. Što masnijim po mogućstvu. To su vam kvazi doktori svih mogućih nauka. Nekad ni ne saslušaju sagovornika ili ne izčitaju tekst do kraja i već oni to sve znaju i drugačije bi. Jezik im nije u srazmeri sa kapacitetom mozga.

8.DOBRICE– divne osobe al sa govornom manom, koje stalno iritiraju sa totalno prevaziđenim kulturnim ponašanjem i vaspitanjem, što rezultira da neuki pripadnici iz mase koje je odgajao grizli, njihovo “dobar dan, kako ste ” čitaju kao “sve vas metnem”, što dovodi do zaključka da ne poznavanje stranih jezika prouzrokuje plemenski linč. Izdržite molim vas u ime svih onih pristojnih i normalnih. Hvala.

9.ALFA MUZJACI– mora da se zna ko je “baja do jaja” sa tendencijom da one koje ih ne prihvate odstranjuju lopatom po glavi, i odvajaju sledeću “trebu”. Prepoznatljivi su po tome što u nedostatku realne hvale za njih, samoinicijativno reklamiraju sebe i najčešće brkaju dugme za “log on” sa tasterom “oplodi”. Postoji opasnost da od hiper hormona čitajući njihove izjave zaglavite trojke, ali nažalost iste takve kao što su oni.

10.VIŠESTRUKE LIČNOSTI (po 20 nikova i profila a neretko i imena u javnom životu) – osobe sa nad realnim viškom kvaliteta koji ne može da se spakuje u jednu osobu, pa se pakuju u više da bi iskazali sve svoje talente i maštovitost. Dok se ne pobrkaju.

11.FILOZOFI– osobe srasle sa stolicom ispred kompa koje o realnosti života crpu tibetanske mudrosti sa googl-a, a frka im je da pogledaju kroz prozor jer je roletna spuštena u stvaran svet.

12.KOMPLEKSAŠI – evo stidimo se pred vašom pojavom, vašim umom, i nek sram bude onog ko tvrdi da niste naj naj…neka Sila bude s vama.

13.LICEMERI– osobe koje imaju problem sa čulima, naime ako od vas ne zavisi status, oslabi im vid i ne vide vas, ako ste na crnoj listi, oslabi im sluh i ne čuju vas, sa posebnim poremećajem da izgube moć čitanja kad treba da se zamere da bi ispali ljudi, onda dobijaju tajnu moć da budu nevidljivi. U prevodu, ako nemaju korist od vas na usponu društvene lestvice, kao da nikada niste ni postojali. I da…prvi će kupovati sebi mesto automatskim odavanjem svega što je nekad bilo zapravo samo između vas.

14.MENTALNO POREMEĆENI– u formatu Miss prva i druga pratilja, pokušavaju svojim ekspozeom da sami sebe zbune oko teme o kojoj pišu, za vreme svoje terapije. Da bi bez terapije razvili vidovitost uvida u tuđe živote gde se kvalifikuju za potencijalne scenariste izmišljenih španskih serija (honorarni držači sveće )

15.ŠLIHTARE– ne prepoznatljivih lica raspoznaju se samo po đonovima, plaše se sunca i zato se zavlače duboko, duboko u…Kreću se u čoporima i napadaju isključivo u grupama, životom štiteći predvodnika,  Idola. Ukoliko je Idol obezglavljen, u izuzetnom kratkom roku se povlače u svoje jazbine, pregrupišu se, čekajući na novog Idola bez koga Sunce ne bi izlazilo.

16.PROMOTERI(linkaši)- koji puštaju muziku koju samo oni slušaju ali u meri dok ne zaguše tablu pričaonica ili pak svedu razgovor prilikom udvaranja na play listu. Da je neko hteo džu boks umesto romantičnog dijaloga ne bi išao sa vama u inbox ili pak na kafu, već bi sedeo kući i slušao radio. Ili, pak proizvode kojim su oduševljeni ili koje reklamiraju pa očekuju da sto puta na početnoj lajkujete sve i svašta kao da dobijate dinar za svaki lajk. Ljute se kad se umorite od toga, i naravno ti isti jako retko uzvrate klik.

17.ĆUTOLOZI–  koji roštiljaju sa strane i honorarno rade kao popunjavači mase u realnom zivotu na promašenim koncertima i eventualno u publici kod Lee Kiš i Žikine šarenice gde reaguju samo na tablu – “aplauz”. Ili, u onoj dražoj im kategoriji….”sad ću te prijavim” .

18.OBOŽAVATELJI EMOTIKONA– gomila smajlića na tabli kojim izražavaju svoja osećanja jer nemaju šta pametno da kažu, pa na taj način skreću pažnju na sebe. Po pravilu jačina osećanja se izražava brojčanim stanjem emotikona. Da ne govorimo o pojavi sa “hahahahahaha” kao jedinim odgovorom koji dobijete deset puta zaredom, koja je uglavnom oznaka za “tu sam, čitam te ili slušam ali mi je pažnja na još jedno deset mesta”.

19.M ILI Ž – ko ovo nije doživeo da ga ispituju ko na informativnom razgovoru u SUP-u (god, pol, mesto, skype, kamera, …) taj ne može da kaže da je koristio društvene mreže. Nažalost i u stvarnom životu sa današnjim pojavama 76 u svetu priznatih polova dolazite u situaciju da pitate to isto, i da očekujete da dobijete po glavi, jer na javi je sad to mnogo više od m ili ž.

20.LJUBITELJI NASLOVNE STRANE – koji mnogo vole da budu na naslovnici u bilo kom obliku, u top korisnicima, status, blog – neostvarene zvezde modnih magazina…Sve će učiniti da budu na top listama. To su oni što vas uredno pri upoznavanju upoznaju i sa činjenicom da sem što se zovu tako i tako imaju  toliko i toliko pregleda, lajkova, poziva na event i da ne mogu biti sa nekim ko je sa njima samo zbog njihove popularnosti. Ložiš se na moje lajkove a? Izlazimo samo da ti dižem prosek. Samoprozvani VIP likovi.

21.OVISNICI OD PAŽNJE – ulaze teatralno i jos teatralnije pozdravljaju (bubim, cokim sve po korisničkoj listi ili redno po kafiću) a nikog ne bi štapom takli a ne cokili, jedinstven ulazak tipa “ja dođoh, zaboga”…cim na Pažnjometru opadne jedan stepen, izlazak je jos teatralniji (kapija Olimpa je kanda ostala otključana pa siđu medj`smrtnike).

22.IGRAČI – odvajanje ženki ili mužjaka kreće uštogljenim valcerom, u zavisnosti od jedinke, ima elemente Užickog kola, eventualno strasnog tanga, dok drugim vrljavim okom vire bar kroz 10 prozora ili u deset uglova kluba, pokušavajuću da odvoje još neku sekundarnu ženku ili mužjaka, vrcajući sambu i lambadu do ušinuća. Čekaju na pristup prvom slobodnom prozoru ili uvetu, na kome zbog prevelike probirljivosti ostavljaju utisak da su ipak plesači sa dve leve noge.

23.MUDRACI – koristeći se sa samo 5 izraza prilikom rasprava, menjaju kompletnu plejadu bzvz izmišljenih priloga i prideva, koji su potpuno nepotrebni u komunikaciji odraslih bića, zrelih i obrazovanih osoba. Pritom dokazuju devetu dimenziju Svemira da sve teme na ovom svetu se mogu objasniti primerima sa opisima ljudskih delova tela ( “jao što je danas vruće – izgore mi dupe”, “skočio evro- i meni se digo”). Ovo priznaćete zvuči sjajno ako je tema lascivne Ili humoristične prirode. Ali, nikako kao predstavljanje u udvaranju ili pred mamom i tatom uživo.

24.OK LJUDI– retka, izumiruća vrsta, koja se ne eksponira sem ako je priupitana nešto, na koju je non-stop otvorena sezona lova jer postoji drevno pagansko verovanje ako takvom odereš kožu i ogrneš se njome, bićes lepši i biće ti duži. Ne dajte se u ime svih nas koji verujemo u bolje sutra.

Pozivajaći se na slobodu govora i zakona o istom, svaka slučajnost je namerna, ne odgovaramo za samoinicijativno prepoznavanje u istim, jer su svi likovi za potrebe ovog scenarija ionako izmišljeno predstavljanje nas samih pred drugima.

Autor i koautor podbloga: J.I I E.A.

Scenografija: kulisni i zakulisni chat, javni susreti i infiltriranje u tuđe živote

Postavka: društvene mreže, susreti uživo

Glavni glumci: chateri, korisnici profila, ljudi koje srećete uživo

Kostimograf: svako svoju masku nosi

Šminker: otvoren izbor slika sa google-a koje možete opsecati u fotoshopu zarad profilnih

Ocena Kanskog festivala -“Zlatna malina

S ljubavlju, Elena Alexandra.

Author: eathestoryteller

One su tu...dozivaju,gurkaju se,vuku za rukav,bockaju i šapuću...nosi ih vetar,pokrivaju ih snegovi,spiraju ih reke,umeju da se sklupčaju ispod strehe i krila ptice,i strpljivo da čekaju da budu ispričane...ponekad zbog radosti koju nose ,glasno se kikoću na ozbiljnim sastancima...neke zbog tuge koju nose ,pustaju svoje krike parajući umove onih koji ih ignorišu...one su svuda,oko nas i u nama...priče koje se zovu Život.Ja sam samo neko ko ih čuje u tišini,vidi u tami i oseća u svakom živom biću.Najbolje sto mogu da učinim za njih je da im omogućim ono sto priče najviše vole...da budu ispričane .Zato...sedi,spusti svoj teret i zagrli sebe ...ispričaću ti priču.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: