U ime Oca i Sina i Bensedina!

Nije da sam baš imala želju da hordašim dole opisane objave u svojoj kolekciji ali su se toliko namnožile da hteli ne hteli, izripavaju kad god pokreneš društvenu mrežu.

Do te mere naturane da evo, ispunila vam se želja, primetih ih i obelodanih dalje. Znam da ne možete da kontrolišete šta sve pišu prijatelji i prijatelji prijatelja kao ni svi oni u tom lancu dalje. Da ne možete da baš upecate svaki status koji ne bi ste voleli da vidite.

Niti je bitno. Mreža je zato mreža. Ni u kućnoj mreži sa paucima nije uvek pauk koji vam je po volji.

I bi svetlost! Dade čoveku slobodnu volju i reče mu da ljubi bližnjeg svog.

Nije računao da u našem selu kad koka snese jaje posle samo sat vremena na kraj sela stigne glas da je snela 36 jaja i to u boji. Ne znači da se usr* svako ko je prd**.

O, radosti, o lepote koliko samo ima već vidljive promene na koju su nam ukazivali statusi o promenjenim ljudima nakon kakvih čuda. Jer, ako piše u objavi onda se i desilo, jel da? S tim da oni koji su rođeni ili usput postali promenjeni  svojom voljom su jedini koji će to i biti. Oni koji to nisu niti žele da budu neće ustuknuti ni pred kakvim apokaliptičnim momentom statusa da bi poradili na sebi. Nije da me posebno zanimalo ali prosto ne možeš izbeći nalete objava koji bi nečim da vas trigeruju.

Pa, čestitam, evo trigerovana sam. Samo vam se možda neće dopasti odgovor. A i to me baš potreslo. Ni vi mene niste pitali želim li da vidim sve vaše kopirane misli. Sloboda govora valjda podrazumeva da sad  i ja mogu koju reći. Pritom, nije cilj da se neko uvredi nego da se malko tolerantno ispričamo.

Sveti  Statusije Fejzbukovski

A) Početni nivo koji i nije tako loš jer eto neko vam želi dobro, a kad mi neko želi dobro nema veze čime se služi u toj nameri, na žalost ovaj nivo ima tendenciju da širi svoju delatnost.

„Blagosloveni bili od ruke Sv. Naslicije Kojije i neka mir bude sa vama.“, „Neka sv.Aktuelni Svetac dana današnjeg donese radosti i ljubav…“, „Svima koji slave želimo….“.

Hvala onima koji ne idu dalje od ovoga. I hvala im na lepim željama. Valjda je i suština tih praznika i učenija upravo dobrobit bližnjem svom pa i ako ne verujete ne možete poreći da vam je neko poželeo nešto lepo. To i nije momenat da nekome saspete kako vas to ne zanima, kao što rekoh poenta je bitna. Tako da, hvala na lepim željama. Doduše ima i ovde jedna podkategorija vrlo prezentacionih.  Ono, trista slika bogougodnih sa sve živom svirkom.  Ni ja mojim prijateljima veganima ne nudim čvarke niti krljam burek pred onima što poste. Ako vam nije jasno gde je tu vaša bitnost idite i zapalite cigaretu u prostoriji koja ima nalepnicu „Zabranjeno pušenje“ pa će te shvatiti koliko niste sami na planeti. Znači, respekt prema drugim bićima i to je to. Dovoljno već se stidim mnogih ljudskih predaka širom planete i već se previše nagomilalo mržnje i žalosti za žrtvama istih da biram, ne da zaboravim već da ne ponovim. Pa, hvala vam i sretna vam slava (svima koji slave pa i meni, što bi se reklo) sa sve vašim punim trpezama i ladnim trajnama.

B)Level up je već kompleksniji. Ovde  žele dobro vernicima a ostalima da se uzdaju u pamet. Suptilno se naglašava da je to jedini spas i izlaz „bez da vas motkom teraju na to“. Uz ovo ide slika nekog stradanija po mogućnosti što krvavijeg a efektivne mogu biti i slike beba i anđela što vas dovodi do dva kraja kanapa. Ako je slika iskombinovala sve to zajedno, brt, idete preko reda kroz Rajske dveri garant.

„Neka nevernike osudi ruka tog i tog na večne muke…“, Kad se vrati blagosiljaće samo ispravne…“, „Stradati za tog i tog je blagosloveno…“,…

Znači, ako sam dobro razumela svakog ko ne veruje u isto što i vi čeka opaka predstava na Sudnji dan.

Po kom kriterijumu se meri dobar čovek? Po tome u šta veruje ili po tome šta čini? Ako je neko stradao u ime naših greha onda je najbolji omaž ne činiti iste, predpostavljam. Ako se osećate dobro u duhu svojemu jer postite i molite se, poštujem to zaista. Ali ako ste prešli na samobičevanje…kako će to promeniti svet? Ako vam je potrebna sila da verujete to zvuči kao da se terate na to i ne šalje baš poruku koju ste hteli. Možda da probate umesto nevernika da stavite nasilnike ili neku gadnu kategoriju koju svi kontamo da treba zaustaviti. Ovako, dobijam obaveštenje da kad svako božanstvo siđe spasiće samo svoje. Pritom svaki vernik na svetu veruje da će to biti isključivo njihov spasioc. Koliko ste zaista sigurni šta je ispravno? Mislite na veru ili na ono kad ste krajcali zaovu jer ste joj prodali razvodnjeno mleko?

Mislim da se ljudi ne raspravljaju čiji Bog postoji nego kojim će ga imenom zvati. Ako je neko izabrao monaški život ili misionarski put i na tom putu se našao mnogima nesebično u pravom duhu toga što propoveda tu stvarno nemam šta da kažem, nego bravo. Koliko nas je sipalo vodu napuštenom psu sa ulice ili pustilo beskućnika da ruča u svojoj kući? Ili otišlo da leči gubave? Ajde da se ne lažemo u šta god da se veruje čine se stvari koje mi zamaglimo iza osnovnih rituala koje neretko slikamo za fb i to je to. Nekad je dovoljno  da samo budete fini i to se važi. Samo nemojmo zaboraviti krstaške i slične ratove započete usled: „naš tim je pobednički pa ćemo vam to i pokazati jer je to u ime Njegovo“. Iako nikad niko nije obelodanio transkript prepiske gde  On zahteva baš prolivanje krvi kao ni žiro račun za izdašne uplate. Izgleda da ćemo morati da verujemo na reč onima koji ga prestavljaju. Jer šta ima da dovodiš u pitanje nešto na šta nemaju odgovor. Sveštenik Asteka je plašio narod pomračenjem Sunca danas se častimo paklom. Čak i za peglanje u nedelju. Iako nigde ne vidoh peglanje kao opciju u bilo kom zavetu. Al dobro, slobodna volja isto ima dva kraja kanapa, valjda.

V) Srednje teška kategorija je poseban momenat. Sad objava nema samo gore pomenuto nego i naglašava da će te goreti i raspadati se ukoliko se ne urazumite u „toj i toj“ veri. Pa, predpostavljam da su vas suviše dugo samo upozoravali i da je vreme zarad vašeg spasenja da vas mlatnu nečim jačim. Mi prosto ne umemo da navijamo za sportski klub ako ne otvorimo bar tri lobanje navijača suprotnog tima. Jer samo se tako kod nekih vidi količina posvećenosti. Ne znate vi šta je dobro za vas ali oni znaju. Pa je sveta misija da vas spasu. Ne pitajući treba li vam spasavanje.

„Pokajte se zbog sudnjega časa da ne gorite u ognju…“, „Pogaziće vas vojska njegova…“, „Nemojte biti na strani Sotone…“, i moja omiljene „Ako verujete, podelite sliku u deset grupa i na dvadeset profila“ i „ Samo nevernik neće napisati Amin u komentar“.

O blagoslova! Onda po grupama za ljubitelje mačaka, cveća, heklanja i rezervnih delova za alfu iskaču objave ovog tipa. Iako vozačima alfe i treba Božja pomoć mislim da to nije baš najprikladnije. Nije važno, bitno je da vi niste izgoreli u paklu jer ste ignorisali traženo. I nije važno ako nekome to smeta jer taj je sigurno sotonin mali. Ne shvatate da niko nije ništa rekao protiv vaše vere nego protiv vašeg načina propagiranja iste. S kojim pravom mi se natura da moram nešto da podelim ako želim da verujem da sam ispravna osoba? Sa kojim pravom sam izrod ako nisam tresnula Amin u komentar? S kojim pravom ste mi upravo rekli da sam bezvredna jer sam samo skrolovala dalje? Odakle vam ideja da ću podržati nasilje nad decom ako nisam lajkovala sliku uplakanog deteta?

Stalno čitam kako je On ljubav, ali je  vi širite sa ovakvim statusima bez imalo iste.  Gledaš objavu i dvoumiš se, da li navući gnev Njegovu ( ovde bi sad mogli voditi polemiku do sutra jel Njegovu ili Njenu ili Njinu ili je možda u pitanju Univerzum, Prazno ništa,…al to nema veze sa ovim tekstom a kako fanatičnih ima svuda svima im se i obraćam) i preskočiti uputstva ili obaviti sve to i spavati mirno.

Jer opšte je poznato da kad stisneš like i share ti si već na korak od rajskih dveri. Blagoslovi stoti lajk neko od gore, zabeleži i pošalje arhanđele da vas obeleže emotikonima. Sile nebeske vas onda taguju na originalnoj objavi i nema šta da se brinete gde će te nakon umreća. Inače u raju su samo oni koji su folow i subscrabe ostali… nemaju preglede valjda. Smetaju vam oni od vrata do vrata? Pa koja je razlika od profila do profila?

Sokrat je davno rekao: „Pre nego kreneš bilo koga da lečiš pitaj ga prvo da li želi da bude izlečen?“ . Da ne gubite vreme i bespotrebno ljutite ljude. Sigurno ima onih koji vole što i vi pa eto niste sami u svom naumu. Neću da delim i prisilno stiskam Amin, moliću se kad osetim potrebu i bez publike. Deliću gladnog psa i dete kome treba pomoć za lečenje bez spominjanja imena nebeske sile jer od vašeg „Amin“ se neće ni pas najesti ni dete ozdraviti pa me manite sa objavama tipa: „Stisni like da dete ozdravi“ i „Ako veruješ da će je On ozdraviti stisni share“.

Ako sila nebeska nema druga posla nego da skuplja lajkove onda stvarno,…Imam novost za vas, neće ozdraviti tako, niti će jesti, niti biti na sigurnom. Setite se toga kad zaglabate batak nakon što ste satima treskali amin po fb ili insta. Uzdate se u čudo? Čudo bi bilo da nam ne pokazujete svoj strah od svega i svih u šta verujete i da usled toga stiskate šta god vam se kaže jer sadrži imena vere vaše. Postoji izgleda i poseban krug pakla gde idu ignoranti imena svetih u komentarima. Ako vam je stalo da se zna snaga vaše vere i da taj neko stvarno bude bolje onda ga nahranite, pomozite, pa onda aminujte. Ako niste u mogućnosti, dovoljno je i što nekome želite dobro kao što rekoh na početku ali bez onoga „Neka sila bude s tobom“, jer možda upravo gledate u gladno dete iz Jemena koje će umreti od gladi jer njeni roditelji nemaju za leba a imali bi da veruju u šta treba, jel da?

Naučite da komentari: „Uzdajte se u tog i tog Boga da vas spase i predajte se tom i tom u veri, đavo vlada pokajte se“ zameni „ ne mogu bolje od ovoga ali se molim  neka svako dete ima mir i zdrav život i sretno detinjstvo. Uzdam se u svog Boga da će čuti moju molitvu“. Svog Boga, ne nužno svačijeg. E sad već želim da znam koji je to Bog koji tako lepo uči svoju pastvu. Ako mi u startu pretite toljagom stvarno možda ne bih ni da znam.

„Bog: Danas sam srećna što vidim svoju decu. Sotona: koja deca? Bog: onaj koji čita. Sotona: Onaj koji čita je i moj. Bog: Da vidimo gde je deci mesto. Sotona: Ok, pa, moj će da padne i ništa ne preduzme. Bog: moji će pisati, amin!! I podeliti u 3 grupa na Fejzbuku.“, (originalna radost gugl prevoda sa sve ok kao sotoninom uzrečicom)

Daklem, blagosloveni da ste i vi i vaš lajk i share i nemoj da je neko sinovao samo inače će ići na blok u paklene predele a ako je greh omanji onda samo na 30 dana. I preporuči Boga svojega u četiri grupe i slušaj admina svojega koji je glas moj.

G) I evo ga ekstrem koji me je odlepio od razuma pa sedoh ovo da pišem. Slike krvavih haljina, prebijenih jedinki, teško obolele dece sa osipima i svakojake druge golgote sa govorom mržnje prema svemu što ne misli ili ne veruje u isto. Sa pozivom na linč u svakom pogledu.

Kako da pravilno sklopite ovakvu objavu? Obavezno ispod monstruozne slike prigodan tekst o nekome (dobro je ako je to dete ili starica) ispričajte priču o želji da bude vernik ali avaj roditelji i društvo ne dozvoliše. Onda što krvaviji smrtni ishod zbog tog uverenja i obavezno na kraju okret kako je dok je umirala stiskala obeležja iz svoje vere i radovala se odlasku kod Tvorca.

Da li stvarno, ali stvarno mislite da je ovo u redu? Prvo slike nikad ali nikad nisu to o čemu govorite. Konkretno dete sa ospom velikih boginja prikazano u katastrofnim mukama je krajnje neprimereno zarad reklame vere ukoliko post nije za pomoć istom tom detetu i zbog toga samo nemojte to kačiti ni deliti u druge svrhe.

Šta kao ja ne bih da ono bude bolje, da izbegne strašnu sudbinu? Ja baš volim što se muči? Vi mi kažete da volim jer nisam napisala Amin ispod. Govorite mi, da samo nacista, satanista, čovekomrzac i slično će ignorisati ovu objavu. Stvarno? Znači Jevrejin ,koji je u biti recimo dobra osoba, ne napiše amin i ne podeli to na svom zidu jer ste objavu obojili verski pa postaje nacista? Najomraženija kategorija koju ima u svom srcu, stvarno? Da samo osoba koja želi da dete umre neće napisati Amin? Sigurni ste? S kojim pravom ste me uvredili i okarakterisali unapred? Hoće li Amin da vas zadovolji? Širili ste veru imate novog sledbenika, javno.  A dete? Šta se na kraju desilo sa tim detetom? Pa, uzdamo se u sile nebeske, nek oni to srede.

Dosta bre više sa tim. Ako vam je stalo ne koristite takve stvari u marketinške svrhe nego pomozite gde možete. Svakoga sekunda u svetu neko pogine mučki od ruke nasilja, ratova, verskih neistomišljenja, sportskih nereda, nesreća i slično. Udarate na samilost zarad lajkova a nikakvo ja tu konkretno buđenje svesti ne vidim da se to zaustavi. Govor je mržnje jer u vašim objavama uvek je neko ko je vernik nečeg drugog ubica i napasnik. Bili ste na uviđaju? Ili mora biti da je loš jer ne veruje u to što i vi. Znate li koliko je duša stradalo od pijane i nasilne ruke prosečnog domaćina vaše vere? A? Imate li predstavu? Istih onih koji su uredno obeležili svaku slavu, recimo.

Nemojmo zaboraviti da delite objave kakvih Enrike i Gvadalupe profila na njihovim maternjim jezicima. Onda google translate (vidi primer gore) prevede to kako već prevodi. Ili svi parlate španski usled edukacije iz španskih serija ili se baš ložite na propovednike iz šatora. Ali strah od pakla je jači od pranja gaća nedeljom pa upišite Amin za svaki slučaj. Alo „vernici“, nije vam palo na pamet da se objava sa drugačijeg verskog pogleda prvo pregleda? Ako je recimo krst isti svuda što ga vi birate u Vizantijskom ruhu isključivo?

Znači nasilnik iz neretko izmišljene priče ( nek je mir s onima čije su priče stvarne) je uvek druge vere ali smetnete s uma da je objavljivač originalne objave neka druga grana vaše vere? Nije bitno? Ok. Zašto je onda bitno da ja moram ako vi imate fleksibilnost. Ako pišete amin ispod latinskog krsta ili krsta crkve svih svetaca (Mormoni) onda  ne jašite po mozgu ljude koji vole i dan zaljubljenih pa im gurate u oko svetog Trifuna. Aman više. A da se malo edukujete pre nego pustite jezik u pogon?

Samo je važno kako vas povređuju i proganjaju a kad vi to radite drugima to ne vidite? Jer ako ćete vi u tančine da zagulite evo mogu i ja.

Hrišćanski postovi ne idu na istoj slici sa turskim baklavama niti su kokoške u Vitlajemu snele jaja sa sličicama iz dnevnih novina. Šta ćemo sad? Crvena brojanica je nasledila crven končić oko ruke neke tamo vere koju su vaši dedovi prisilno ili namenski ostavili. S kojim pravom onda govorite drugima u kojoj su se veri pronašli? Ne sme niko videti dete prvih 40 dana? Zbog suđaja, možda? A ne, zbog nemate pojma, samo znate da treba. Stajaćemo tri sata u porti na svadbi da bi posle ispraznili deset okvira na livadi jer to stoji u Svetom pismu? Jeste nekad uzeli u ruke neku drugu versku knjigu pa ste je onda osudili? Niste, jer je to jeres. Pa gospodo i gospoje jeres je i da postite a psujete komšiju, ne pričate sa rodbinom, sudite se sa bratom,merkate svastiku, mrzite druge jer ne misle kao vi ne navijaju za tim koji volite i naravno nemaju isti dijalekt.

Samo ste vi nebeski, setite se toga kad se nabijete na plaže Turske, Egipta umesto u banje i pored potoka svoje zemlje i kad kumu odnesete kapitalistički viski na krštenje deteta jer nećemo da se brukamo kod rodbine sa flajkom domaće prepečenice. Na slave obavezno idite sa servisima za kafu, veš mašinama i lusterima. Sem tog žita jer neko video so i hleb na tasu sem kad se otvara auto put negde?  Golica, a? Ako bi smo vam uzeli svaki predmet koji je izmislio neko druge vere ne bi vam mnogo ostalo. Ajde da živimo na slami i ložimo ognjište u jedinoj sobi zemunice. Što da ne, mislim ako ne prihvatamo ničije onda ajde da ostanemo tako. Što veća sveća za praznik i pognuta glava a na nogama nike patičice od tri glave minimum. Msm nisu nas patikama bombardovali nećemo valjda ići u natikačama. Kako zvuči fanatizam sad?

Izvesna biblijska ličnost je hranila jednom ribom i jednim hlebom pa nemojte zaboraviti da dignete omanji kredit za sve slave i preslave sa srednje velikom pragnjetinom na žrtveniku. I obavezno se ubijte od alkohola na nečijoj verskoj svetkovini.  Takav je običaj još od postanjka sveta. Opšte je poznato da je sv. Petar bio veliki poklonik Južnog vetra i da sa posebnim blagonaklonom  gleda na isti odvrnut do daske i rafale u noći kad stiže veliki praznik. Jer ako niste ispali iz topa onda niste ni obeležili. Na Sinajskoj gori je stajao počasni vod i ispaljivao plotune svaki put kad bi se čulo klicanje novom učenju. Znate, to što ispalite negde mora i da padne.

Sećate se nekad kako je bilo? Ono kad smo svi bili mnogobošci vekovima pa smo uz spaljivanje prešli na jedno trista godina u veru latinsku (katoličku)  pa tek onda u ovo? Šta ima i da se sećate kad ste rasli u radijatoru. Niste otišli u staru veru po oslobođenju nego u neku treću. Zaboravili ono par vekova pod Turcima,a ? Ne? Da? Šta ima veze ostao nam ajvar i zeljanik. Zašto vam se deca ne zovu Radojka, Živorad, Stanojko ili Miroslavka? Pa zašto kad je to naše? Aaaaa ne sviđa vam se… Vid sad… ko bi rekao. Ionako je najbitnije voditi polemiku da li je čips posan ako piše da jeste a nije jer ima verovali ili ne tragove mleka (stvarno tako piše). Pošto su čips jeli posle svakog molenija u stara vremena isto kao i smoki. Kažete da ste se adaptirali, druga su vremena? Dobro, jel vam neko rekao da u tim novim vremenima se pojavio i pojam kulture, tolerancije, poštovanja, uvažavanja, slobode mišljenja i verovanja? Niste primetili? A pojam prava? Ništa, a? Izgleda onda da se u vašem svetu prilagodio samo meni  povodom ručka i destinacija za letovanje. Imate li svi sertifikat da ste nevini u brakove ušli? Ništa ni to, a? Zašto onda ja moram sve što vi mislite da mora? Kad i vi sami selektujete šta vam odgovara?

Verujte u šta god hoćete, nazivajte decu kako vam volja, kličite gde mislite da trebate ali ne mudrosera…drugima. Znam, sad ću ja biti Sotonino čedo jer tako je najlakše da se rešite neistomišljenika. Samo ne znam ko mu više ide na ruku…

G) Special edicion:

Deljenje objava ekstremnih hrišćanskih crkava, najčešće Namibije i Etiopije čije objave počnu sa: „Pročitaj ovo ili će ti dete umreti“ ili ćeš umreti ti, ja, prvi komšija i pod obavezno u raspadajućim mukama sa prigodnom željom da to bude u što više i što težih bolesti. Ovo je obično rezervisano za razne Milomirke iz Donjeg Dupeljeva i Malog Mojmilova koje samo vide Isusa na slici i dele okolo bez da čitaju. Idu u paketu sa lajkovima onih koji su isto tako samo videli Isusa i ništa više. Koliko se ja sećam, taj isti je propovedao LJubav. Bio bi silno razočaran da vidi šta vi delite okolo. Radosti deljenja i komentarisanja objava koje se ne čitaju za one koji razumeju druge jezike postaju govor mržnje.

Stvarno? Voleti bližnjeg svog ne znači voleti samo istomišljenog bližnjeg svog. Ajde da se ne lažemo, Milomirka i Živojin imaju vrlo malu šansa da zaista pripadaju hrišćanskoj crkvi iz Ugande ili Namibije pa da možemo ovo otpisati kao šta ćeš…vera im je…Tako da sledeći put kad se osetite ugroženim jer neko „ugrožava“ vašu decu setite se da te iste Milojke iz naših redova treba edukovati. Da Nebesa imaju profil verujem da bi one prve bile blokirane iz sopstvenog udruženja.

Neznanje, neobrazovanje, netolerancija i želja za instant prikazom bogougodne persone vam je možda ulepšala dan i sad sedite na tremu zadovoljni što umete sa tehnologijom a i Bogom lično, nesvesni da vas se stide mnogi koji zapravo veruju u isti izvor. Neka ste vi meni napale komšiju što ne posti, ako, valja se, pa i vi ste postili kad ste kačili objavu sa željama da nekome umre rod rođeni ako vam ne turi lajk. Bitno da se minut posle okači džezva i muškatle i ako vam naleti jedna od onih sa poklanjanjem novca na osnovu slova imena, što je moguće istinito koliko i da Bog sabira lajkove.

Ne bi ste verovali  koliko nevidljivih ljudi ofarba jaja ili posti sredu, petak i Veliki post. Zapanjili bi ste se koliko ih je u toj veri jače nego stena ali ne znate da postoje jer nisu fb ratnici krstaši. Znate li koliko ima drvenih i kamenih verskih obeležja i jednostavnih bogomolja koje čekaju na kraju svakog ozbiljnog hodočašća? Ne znate jer je bitno da svetlucaju kvake od zlata, kajle od kilo i tetovaža hrama. To je samo važno. I da ste upisali Amin, pa vam je sve oprošteno.

Verujte u šta god želite i ne smarajte druge sa tim. Ako me zanima pitaću vas, razgovaraću sa vama. Ako je neko drugačiji i ničim vas ne ugrožava pritom ne spaljujte ga unapred, ne kudite i ne vređajte. Ako bi ste da širite jevanđelja ili šta slično prvo ih pročitajte. Ja jesam, i cenim da vam se neka ne bi dopala. Kao i u svim svetim knjigama uostalom. Jer to je pisano davno.

„Ulazi čovek u taksi: Ugasite muziku jer to nije bilo u doba proroka. Nemojte ići istočno nego preko zapadne strane jer je tako išao prorok. Sad stanite da se pomolim jer je tačno kolko treba sati. Zašto se ne zovete kao neko iz mog naroda to se proroku ne bi dopalo?“

A da ti malo ideš peške jer u doba proroka nije bilo taksija pa eto zajaši kakvu kamilu ako naiđe?

Isto važi i za lančane poruke tipa “ako ne podeliš” nećeš sra…mesec dana uz obavezno “ako se slažeš i misliš da sam i ja jedna od vrednih pošalji ovu poruku i meni”. Ako vas neko voli ili poštuje ne trebaju mu lančane poruke da bi vam to rekao kad god. Neću vam pokazati koliko ste mi važni ili koliko vredite sinhronizovanim porukama koje se prosleđuju kao kafa i vino od slave. Biraću nešto samo za vas.

Prestanite sa objavama tipa: „samo onaj ko želi da ovo dete ili ova mučena životinja strada neće podeliti ili lajkovati ili ako se slažeš da ovo biće treba tući ignoriši objavu“ jer ne mogu da vas ne pitam: Gde će vam ta duša koju toliko uporno čuvate?

E, pa ja  volim i radim kako mislim da treba tako što se prvo zapitam kako bi meni bilo da to što naumim radi neko meni. Svima čestitam sve što slave i ne želim im ništa do dobro bez dodatnih propovedi. Ne libim se da pričam o njima i učim o njihovoj kulturi , probavam njihova jela i saznajem značenja njihovih imena.

Nisam ja nikog izdala time, samo sam glasala za čoveka. Čoveka bez boje kože i verskog znaka urezanog na čelo. Za čoveka! Jer želim da i oni mene gledaju tako. Ne može vas neko roditi mrzovoljne, takvi sami postajete. Svakome prema zasluzi. Pa ko god bio. 22.000 religija od postanka sveta, 4.000 aktuelnih, mislite da ste specijalni? Specijalna je ista krv koju delimo sve ostalo sami birate. Ako rešim da napadam napašću jer ste zli ne zato što ne verujemo u isto.

Sećate se kako je bilo vašim starima kad su ih na silu pokrstili? Šta ima da se sećate bitno je da pokažete da umete to stručnije izvesti.

Verujem da ima nečeg većeg od svih nas. Verujem u sile Dobra. Verujem da čisto srce može da se moli kako oseća da treba. Verujem da nismo ovde tek tako. Ali ne verujem da pričajući o ljubavi sejete toliko mržnje. Kao što ne verujem ni da ste blagosloveni zbog toga.

Sad tresnite Amin negde ispod nekog posta koji skuplja lajkove da vam bude lakše i da osigurate svoje mesto kad za to dođe vreme.

Da, nakon života, jer šta ima da budete ljudi dok taj život traje.

S ljubavlju, Elena Alexandra

Author: eathestoryteller

One su tu...dozivaju,gurkaju se,vuku za rukav,bockaju i šapuću...nosi ih vetar,pokrivaju ih snegovi,spiraju ih reke,umeju da se sklupčaju ispod strehe i krila ptice,i strpljivo da čekaju da budu ispričane...ponekad zbog radosti koju nose ,glasno se kikoću na ozbiljnim sastancima...neke zbog tuge koju nose ,pustaju svoje krike parajući umove onih koji ih ignorišu...one su svuda,oko nas i u nama...priče koje se zovu Život.Ja sam samo neko ko ih čuje u tišini,vidi u tami i oseća u svakom živom biću.Najbolje sto mogu da učinim za njih je da im omogućim ono sto priče najviše vole...da budu ispričane .Zato...sedi,spusti svoj teret i zagrli sebe ...ispričaću ti priču.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: